Že italský chléb focaccia je velká dobrota, je naprosto jasné. Existují její různé podoby. Ta správná má mít křupavou kůrku a uvnitř velká oka. Má se táhnout a být naprosto lahodná. Recept na právě takovou máme.

Bez řečí a hned na recept

Před dvěma lety jsme začaly péct focacciu. Byla výborná. Letos jsme se rozhodly více ponořit do tajů tohoto úžasného italského chlebu. Prozkoumaly spoustu italských příprav a s drobnými úpravami máme mnohem nadýchanější pečivo.

Jestli něco zůstalo tradicí, tak je to fakt, že u nás se focaccia nekrájí, ale trhá. Pokud možno ještě vlažná. A zásadně k této delikatese nic nejíme, přestože by se dala hezky obložit, jako kterékoliv jiné pečivo. Po upečení velmi rychle mizí z pekáče. To je totiž nejlepší.

Tipy pro přípravu

Přestože jsme zkoušely i čerstvé kvasnice, obvykle využíváme sušené droždí. A co je při přípravě důležité?

  • Vlažná voda, 35-40 °C.
  • Dostatek olivového oleje dodává focaccie skvělou chuť a vláčost.
  • Na chuť a vůni můžete využít bylinky, jako je tymián, rozmarýn, oregano. Ideálně čerstvé.
  • Co je nezbytné, je příprava kvásku, rozmíchejte kvasnice (i v případě, že používáme sušené) ve vlažné vodě s cukrem a počkejte, až začnou bublinkovat.
  • Po aktivování dobře vypracujte těsto tak, aby bylo hladké a poměrně lepivé. Každá mouka saje jinak, takže přidávejte mouku opatrně. Těsto nesmí být příliš tuhé.
  • Nechte ho kynout v míse přikryté utěrkou, na teplém místě, minimálně hodinu, čím déle, tím lépe.
  • Pak těsto několikrát přeložte přes sebe. Rukama ho trochu vytáhněte z mísy a přeložte napůl nebo na třetiny jako dopis.
  • Nechte znovu kynout 1/2-3/4 hodiny.
  • Naolejujte si ruce a vykynuté těsto odlepte od stěn mísy a přesuňte na naolejovaný pekáček a prsty roztáhněte těsto do krajů. Opět přikryjte utěrkou a nechte kynout, než těsto opět zdvojnásobí svůj objem. Trvá to minimálně 3/4 hodiny.
  • Pak je možné předehřát troubu na 200 °C. Focacciu dostatečně zakápněte olivovým olejem, můžete ho posypat solí a bylinkami. Pečte asi 15-20 minut dozlatova.

Příprava: italská focaccia

Doba přípravy: minimálně 3 hodiny včetně kynutí

Doba pečení: asi 15 min., 200-220 °C

Náročnost: *

Počet porcí: pekáček 35 x 20 cm

Ingredience

  • 1 lžička medu nebo krystalového cukru
  • 300 ml vlažné vody
  • 1 vrchovatá lžička sušeného droždí
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu (tymiánu, oregana), lístečky pokrájejte

Navrch:

  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce hrubé soli
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu

Postup

V malé misce smíchejte med a teplou vodu, přisypte droždí. Promíchanou směs nechte 5-10 minut uležet, mělo by začít bublinkovat.

Ve velké míse sesypejte mouku a sůl, doprostřed nalijte směs s droždím, olivový olej, promíchejte. Těsto má být velmi dobře zpracované, taková hladká lepivá hmota. Zapracujte najemno nasekané bylinky. Mísu zakryjte vlhkou utěrkou a nechte těsto asi hodinu kynout na teplém místě, kde není průvan.

Pak těsto rukama vytáhněte a několikrát přeložte přes sebe. Nechte znovu kynout pod utěrkou 1/2-3/4 hodiny.

Naolejujte si ruce a vykynuté těsto odlepte od stěn mísy a přesuňte na naolejovaný pekáček a prsty roztáhněte těsto do krajů. Opět přikryjte utěrkou a nechte kynout, než těsto opět zdvojnásobí svůj objem. Trvá to minimálně 3/4 hodiny.

Troubu předehřejte na 200 °C. Vyndejte těsto z mísy a dejte ho na naolejovaný pekáč/plech. Těsto by mělo být vysoké asi 1,5 až 3 cm. Nechte ho zakryté znovu odpočívat, než zdvojnásobí objem. Pak ho naolejujte, posypte solí a třeba i do něj zapíchněte bylinky. Prsty zajeďte na několika místech do těsta, vytvoříte tak důlky.

Plech strčte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 15 minut, pak zkontrolujte. Výsledná focaccia je nazlátlá a má mírně křupavou kůrku. Podávat můžete teplé i studené.

Nechte si chutnat

K+L

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...