Svátek Svatého Martina není spojen jen s pranostikou o sněhové nadílce, pečenou husičkou, ale také se delikatesními svatomartinskými rohlíčky. Přichystejte si je se zakysanou smetanou.

Bez řečí a hned na recept

Svatomartinské rohlíčky mohou být připraveny z různých druhů těsta a mohou mít i různou náplň. Většinou bývají ořechové, ale také můžete přichystat povidlovou, makovou nebo s marmeládou. Po upečení je rozhodně nezapomeňte potřít rozehřátým máslem s rumem. Za ten božský zážitek a vůni to určitě stojí.

Tipy pro přípravu

Jednou z výzev pro nešikovného člověka jako jsem já, je motání rohlíčků. Laskavý čtenář promine vzhled rohlíčků. Pro lepší názornost mám v receptu několik fotografií.

Příprava svatomartinských rohlíčků

Doba přípravy: 40 min., + hodina odležení v lednici

Doba pečení: 20-25 min. na 180 °C

Náročnost: *

Počet porcí: 32 ks

Ingredience

Těsto

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 200 g zakysané smetany
  • lžíce škrobu (ideálně kukuřičného)
  • špetka soli
  • rozehřáté máslo a rum na potření hotových rohlíčků
  • moučkový cukr na posypání

Náplň

  • 170 g mletých vlašských ořechů
  • 70 g moučkového cukru
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 lžíce rumu

Postup

Do mísy odvažte mouku, nastrouhejte studené máslo, přidejte smetanu, škrob a špetku soli. Rychle vypracujte hladké těsto. Těsto dejte do mikrotenového sáčku a s ním do lednice. Nechte ho tam hodinu ztuhnout.

Do menšího kastrolu nasypte mleté vlašské ořechy, cukry a přilijte mléko. Dejte kastrol na sporák a přiveďte obsah k varu. Mírně vařte za stálého míchání tři minuty. Pak sundejte z plotny a přilijte rum. Promíchejte a nechte vychladnout.

Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si vál a mírně ho vysypte hladkou moukou. Těsto vyndejte z lednice, rozdělte ho na čtyři díly. Jeden díl dejte na vál a ostatní znovu uložte do lednice. Díl rozválejte na placku silnou asi 4 mm a rozkrájejte ji na 8 trojúhelníků (viz obrázek). Do širší části dejte lžičku ořechové náplně a rohlíček smotejte od široké strany směrem ke špičce.

Připravte si plech, vyložte ho pečícím papírem a rohlíčky dávejte ostrým cípem těsta dolů. Náplň tak nevyteče. Jednotlivé kousky dávejte dál od sebe a plný plech dejte do předehřáté trouby. Pečte dozlatova, trvá to asi 20-25 minut. Řiďte se tím, jak peče vaše trouba. Rozehřejte lžíci másla, a pak do ní kápněte lžičku rumu. Upečené rohlíčky vytáhněte a hned je potřete rumovou směsí a posypte moučkovým cukrem.

Nechte si chutnat

Lucie

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...