Podzim a všudypřítomná dýně. Letos ji pouze nepečeme a nejíme jen posypanou parmazánem, ale také chystáme třeba tento dýňový kořeněný koláč s oříšky.

Bez řečí a hned na recept

Dýně je symbolem podzimu. Dýňové koláče jsou podobné těm mrkvovým. Nasládlá chuť dýně je v dezertu skutečně vynikající. Když k ní přidáte voňavé vlašské ořechy a magické perníkové koření podpořené o dávku skořice, získáte skutečně výborný dezert ke kávičce s návštěvou, nebo zkrátka jen tak na zpříjemnění dne.

Tipy pro přípravu

Významnou ingrediencí v tomto koláči jsou i ořechy. Můžete je nasekat na menší kousky a třeba je opražit na suché pánvičce. Budou pak voňavější. My jsme použily mleté ořechy. Koláč si můžete ještě vylepšit tak, že ořechy dáte nejen do těsta, ale také navrch těsta. Zajímavou variantou je to, že koláč upečete. Na pánvičku zatím dáte nahrubo nasekané ořechy, přidáte med a na mírném teple je párkrát promíchnete, až zkaramelizují. Ořechy pak rozprostřete na koláči.

Koláč je skvělý sám o sobě. Můžete ho ještě ozdobit porcí šlehačky, hodí se i lžíce dobrého bílého jogurtu.

Příprava dýňového koláče s kořením a oříšky

Doba přípravy: 20 min.

Doba pečení: zhruba 30-40 min. na 170 °C

Náročnost: *

Počet porcí: dortová forma, průměr 22 cm

Ingredience

  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • 150 g třtinového cukru
  • 150 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 1 kypřicího prášek do perníku
  • 280 g dýně Hokkaido
  • 50 ml mléka
  • 60 g mletých vlašských ořechů
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička perníkového koření

Postup

Formu vymastěte tukem a vysypejte polohrubou moukou, ale můžete ji i vyložit pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 °C. Máslo nechte povolit. Dýni omyjte, zbavte semínek a nejlépe na robotu ji nastrouhejte.

Do mísy dejte žloutky z rozklepnutých vajec a bílky do mísy druhé. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Ke žloutkům přidejte cukr a důkladně promíchejte. Přidejte povolené máslo a dobře promíchejte. Zalijte mlékem a přisypávejte mouku s kypřicím práškem. Přidejte všechno koření, promíchejte a nyní je čas na nastrouhanou dýni a ořechy. Úplně nakonec směs promíchejte s pevným sněhem z bílků. Těsto přesuňte do formy, rovnoměrně ho rozetřete a formu dejte do předehřáté trouby.

Pečte zhruba 30-40 minut podle zkušeností s vaší troubou. Když na zapíchnuté špejli nezůstane těsto, je koláč hotový. Vyndejte a nechte vystydnout.

Můžete dozdobit dle chuti třeba lžičkou jogurtu.

Nechte si chutnat

Klára + Lucie

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...