Milujete citrony? Pak si potřebujete dát tento francouzský citronový jogurtový dort. Je snadný na přípravu a výsledkem je neuvěřitelně lahodný, svěží, lehký a chutný zákusek. Sice vydrží pár dnů v nezměněné formě a pořád stejně dobrý, ale takový časový úsek nejspíš nebudete potřebovat.

Bez řečí a hned na recept

Tomuto francouzskému citronovému jogurtovému zákusku se říká dort, i když se připravuje v chlebíčkové formě. Sice je tradiční francouzský, ale tyto kombinace se využívají i v Itálii a ve Španělsku. Citronové koláče naprosto miluju (Lucie) a ani tento nebyl výjimkou. Je velmi lehký a skvěle chutná nejen samotný, ale i se lžící bílého jogurtu nebo tvarohu z vaničky. Skvělé je na něm právě přítomnost jogurtu, která mu dává vlhkou texturu a jemnou chuť.

Tipy pro přípravu

Jeho příprava je jednoduchá. Můžete využít jen citrony. Ale dezert se dá nakombinovat i s limetkami, které mají jemnější chuť. Místo klasického bílého cukru jsem opět použila třtinový, dala ho o třetinu méně a vůbec to zkušebním strávníkům nevadilo. Jeho výsledná konzistence je mírně navlhlá. Nekazí se a ve skvělé podobě vydrží i čtyři dny.

Příprava citrónovo-jogurtového dortu

Doba přípravy: 15 min.

Doba pečení: 50 min., 175 °C

Náročnost: *

Počet porcí: 4

Ingredience

1 ½ hrnku hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
¼ lžičky soli
1 hrnek cukru
1 citronová kůra z 1 citronu
3 vejce
¾ hrnku bílého jogurtu
¼ hrnku řepkového oleje
¼ hrnku šťávy z citronu
1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

Předehřejte troubu na 170 °C. Lehce naolejujte a vysypte hrubou moukou chlebovou formu. Nebo ji vyložte pečicím papírem. V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
Do velké mísy nasypte cukr, smíchejte ho s citronovou kůrou a vejcem a dobře šlehejte. Přidejte jogurt, vanilku a znovu šlehejte, dokud se nespojí. Postupně přisypávejte také moučnou směs a dobře promíchejte. Nalijte olej, promíchejte a nakonec nalijte citronovou šťávu a dobře promíchejte. Těsto nalijte do formy a uhlaďte povrch.

Vložte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 50 minut. Dort nahoře zezlátne. Nakonec vyzkoušejte trik se špejlí. Jestli ji vyndáte z těsta čistou, můžete dort vyndat. Formu vyndejte na prkénko na nechte chvíli chladnout. Pak můžete dort vyndat na prkénko a nechat úplně vychladnout.

Nechte si chutnat

K+L

TIP: Pokud by vám nestačila citronová chuť, můžete po vychladnutí dort polít citronovou polevou. 1 hrnek prosátého moučkového cukru smíchejte se 2 až 3 lžícemi citronové šťávy a míchejte, míchejte, míchejte, dokud nevznikne hladká tekutá hmota.

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...