K babímu létu patří švestky. Když je chceme využít v koláči, nemusí být vždy s drobenkou. Skvělou variantou je lahodný šťavnatý švestkový koláč s vanilkovým krémem.

Bez řečí a hned na recept

Švestky můžeme jen tak jíst ke svačině. Ale u nás je jednoznačně švestkovým hitem letošní sezóny tenhle koláč s vanilkovým krémem. Sladkokyselé švestky a nadýchaný šťavnatý pudinkový krém je luxusní záležitost. Tu si nesmíte nechat ujít.

Tipy pro přípravu

Otázkou je, jak na koláč rovnat švestky. Někdo má raději. když jsou řeznou plochou nahoru, jiný dává přednost švestkám řeznou plochou dolů. Když jsou řeznou plochou dolů, je pak vrstva těsta pod nimi promočenější. A jak jsem to v tomto případě vyřešily my? Rozložily jsme švestky na střídačku. Koláč nebyl promočený ale lahodný tak, jak má být.

Také je fajn vybrat pudink se skutečně vanilkovou chutí. Tu má třeba prémiový pudink od Dr. Oetkera, nebo holt pár zrníček vanilky přidáme přímo ke směsi.

Hotový koláč chuťově vystřelíme do nebeských výšin, když ho dáme vychladit do lednice.

Příprava

Doba přípravy: 20 min.

Doba pečení: asi 40 min. na 170 °C

Náročnost: **

Počet porcí: forma o průměru 22 cm

Ingredience

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky prášku na pečení
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce 12% smetany
  • špetka soli

Náplň

  • 3 bílky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 450 ml mléka
  • 200 ml zakysané smetany
  • miska švestek
  • mletá skořice
  • cukr krupice

Postup

Formu vymažte tukem a vysypte moukou nebo použijte pečicí papír. Švestky rozpulte a vypeckujte, dejte je na talířek. V kastrolu uvařte vanilkový pudink podle návodu na obalu, jen použijte 450 ml mléka. Pak ho nechte vystydnout. Vajíčka rozklepněte, bílek dejte do vyšší misky a přidejte k němu cukr. Vyšlehějte mixerem do pěny.

Troubu předehřejte zhruba na 170 °C. Do větší mísy dejte jeden žloutek a do druhé dva žloutky. K jednomu žloutku přidejte hladkou mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a lžíci sladké smetany a zpracujte hutné těsto. Připravte si prostor na válení a posypte ho moukou. Vyválejte placku o velikosti formy. Bude mít výšku zhruba půl centimetru. Těsto přesuňte do formy a dotvarujte podle ní. Pak těsto mírně posypte cukrem a skořicí. Na to narovnejte půlky švestek.

Do misky se dvěma žloutky přidejte téměř vystydlý pudink a zakysanou smetanu. Pak přimíchejte bílkovou pěnu a vše propojte. Náplň nalijte na švestky a rozetřete ji dohladka. Formu dejte do trouby. Pečte asi 40 minut, dokud nebude povrch mírně nazlátlý a hezky pevný.

Nechte si chutnat

Klára + Lucie

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...