Máte ještě kadeřávek? My jsme ho tentokrát daly do karbanátků. Jsou plné chutí a vůní a je to jeden ze způsobů, jak dostat tuto zeleninu i do zarytých masožravců.

Bez řečí a hned na recept

Zeleninové chipsy jsou skvělé na večerní posezení, ale kadeřávek se výborně hodí i k obědu, třeba do karbanátků. Když chcete propašovat do masa i nějakou tu zeleninu, kadeřávek se pro to výborně hodí.

Tipy pro přípravu

Než ovšem dáme kadeřávek do karbenátků, je třeba ho trochu upravit. Takzvaně oblanšírovat. Aby vypadal svěže a chutnal dobře. To spočívá ve vložení vyřízlých kusů (bez tuhého prostředku) do vařící vody a prohnání varem asi minutu, dvě. Pak vodu slijeme a strčíme zeleninu do misky s ledovou vodou. Když v ní poplavou kousky ledu, jedině dobře.

Jinak je příprava jednoduchá a vše se zkrátka smíchá do hmoty, ze které jdou tvarovat karbanátky.

Příprava karbanátků s kadeřávkem

Doba přípravy: 30 min.

Doba pečení: zhruba 30 min.

Náročnost: *

Počet porcí: 4

Ingredience

  • 500 g mletého masa
  • 6 větších listů kadeřávku
  • 1 střední cibule
  • 2 menší vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 1 vrchovatá lžička oregana
  • 1 vrchovatá lžička majoránky
  • hrst strouhanky (dle potřeby)
  • pepř
  • sůl (můžete ji vyměnit za nasekané celerové listy)

Postup

Z kadeřávku vyřízněte tvrdé stonky. Listy pokrájejte na menší kousky. Připravte si misku s ledovou vodou, klidně přidejte i pár kostek ledu. Dejte listy do hrnce, zalijte je vroucí vodou a minutu vařte. Pak hned slijte a dejte do misky se studenou vodou. Jde o to, aby se zelenina přestala vařit a zachovala si barvu, chuť a křupavost.

Troubu předehřejte na 180 °C. Cibuli oloupejte a pokrájejte najemno a česnek oloupejte a prolisujte. Do mísy dejte kadeřávek, maso, vejce, majoránku, oregano, cibuli a česnek. Promíchejte, a pokud budete mít pocit, že je směs příliš tekutá, přidejte strouhanku.

Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem. Z hmoty vytvarujte menší karbanátky, které budou hezky držet tvar a dejte je na plech. Můžete karbanátky lehce potřít mašlovačkou namočenou v hrnku s trochou oleje. Pečte do zezlátnutí, trvá to asi půl hodiny. Jako vždy: řiďte se vlastní troubou.

Nechte si chutnat

Klára + Lucie

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...