Křupe to, voní to, chutná to. Řeč je o banánových lívancích bez mouky. Když máte přezrálé banány, skvěle je využijete právě v těchto lívancích. Výborná snídaně. Jen mít vždy na přípravu dostatek času…

Bez řečí a hned na recept

Také nemáte rádi ty nahnědlé banány? Do určité hnědosti se to ještě dá, ale pak… Pak s nimi do lívanců, třeba. A najdou další výborné využití. Pořád přece nemůžeme připravovat ten báječný banánový chlebíček.

Snídaně jsou velká výzva, a pokud chceme občas změnu, musíme si trochu zaexperimentovat. Banánové lívance nejsou žádnou extra novinkou, ale u nás ano. Chutnají nám, i když v nich není žádný přidaný cukr. Samotný přezrálý banán si se sladkostí vystačí naprosto sám. Zato tato výborná snídaně či svačinka obsahuje množství ovesných vloček, trošku jogurtu, vejce, ale také báječné ingredience, jako jsou vlašské ořechy a skořice. Žádná mouka. Dokážete si představit, jak úžasně to voní v kuchyni, když připravujeme banánové lívance?

Tipy pro přípravu

V tomto výborném snídaňovém jídle se používají ovesné vločky. Ideální jsou jemné, případně hrubé nameleme. Připravovat lívance je nejlepší na pánvičce vytřené pomocí mašlovačky olejem. Při pečení je třeba připravovat těsto na mírné teplotě, aby se příliš nepálily. Mají k tomu trochu tendenci.

Koncem pečení už pak opékáme lívance téměř bez oleje. My si bereme na pomoc řepkový, někdo používá pro vůni kokosový. Protože se nepečou příliš prudce, je to možné, protože by se tak neměl přepálit. Mimochodem, taková kombinace banánu a kokosu vůbec nemusí být špatná. Tak zas někdy jindy. Tentokrát jdeme na oříšky a skořici.

Mimochodem. Naše lívanečky nejsou z lívanečníku. Takže ten tvar, jaksi… Skvělé jsou i tak.

Příprava banánových lívanců s ovesnými vločkami

Doba přípravy: 10 min.

Doba opékání: asi 5-8 min.

Náročnost: *

Počet: asi 16 ks

Ingredience

  • 2 střední banány
  • 6 velkých vrchovatých lžic vloček
  • 1 lžíce jogurtu
  • 2 vajíčka
  • 4 velké lžíce mletých ořechů
  • lžička skořice
  • případně řepkový olej na úvodní potření pánvičky

Postup

Banány vyndáme ze slupky a alespoň je rozpůlíme. Pak je vložíme do mixeru, spolu s vločkami, jogurtem, ořechy a skořicí. Vajíčka pro jistotu nejdříve rozklepneme do skleničky, a pak je nalijeme do mixeru. Vše dobře rozmixujeme. Měla by vzniknout mírně hustší konzistence.

Připravíme si lívanečník, nebo jako v našem případě pánvičku. Můžeme ji trochu potřít olejem pomocí mašlovačky. Jedna velká lžíce banánové směsi je vždy zhruba jeden lívaneček. Nandáme na pánvičku tolik lžic, aby kolem byl vždy trochu prostor na manipulaci s palačinkou. Nezapomeneme zapnout plotnu jen na střední ohřev, aby se zbytečně lívanečky nepálily. Zhruba po 3-4 minutách se podíváme, jestli je opečená spodní strana. Pokud jde otočit, tak ji obrátíme a opečeme druhou stranu.

Postupně odkládáme hotové lívanečky na talíř a snažíme se je hned nesníst. Strašně to totiž voní a psychický tlak je obrovský.

Nechte si chutnat

Klára + Lucie

PS. Lívanečky není potřeba nijak zdobit, samy o sobě jsou skvělé.

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...