Tenhle chléb z droždí je úžasně jednoduchý. Pokud s pečením chleba teprve začínáte, tohle je výborný voňavý start.

Bez řečí a hned na recept

Pečení chleba patřilo k dovednostem správné hospodyňky. Dnes je pečení chleba opět hodně populární. A nepotřebujeme k tomu ani pec, úplně nám stačí trouba. Ani my si nemohly nechat uniknout příležitost vyzkoušet přípravu tohoto pečiva. Když víte, na co si dát pozor, není to tak složité. Chleba takhle pečeme několik let a stále je oblíbený. Vydrží nám asi pět dnů. Tedy v tom případě, že ho nesníme téměř všechen ještě vlahý a voňavoučký…

Tipy pro přípravu

Co je důležité pro přípravu těsta? Jak už to s droždím bývá, jde o nakynutí. Používáme sušené droždí, tedy nevytváříme kvásek, ale hned těsto – to je třeba nechat nakynout. Ale než se dostaneme k nakynutí, je důležité těsto pořádně propracovat. Alespoň deset minut. Kdo má robota, ušetří ruce.

Pak je chvíle pro kynutí. „Chvíle“ představuje zhruba hodinu (podle teplotních podmínek). V létě za horka to jde o něco snáz. Těsto by mělo nabýt alespoň jednou až dvakrát tolik.

Pokud nevíte, v čem péct chleba, klidně si vemte formu na biskupský chlebíček. Většinou ho pečeme právě v ní. Variantou je i skleněná mísa, nebo třeba plech. Všechno vždy vykládáme pečicím papírem.

Příprava chlebu z droždí

Doba přípravy: 20 min., 60 min. kynutí, 30 min kynutí ve formě, celkem asi 110 minut

Doba pečení: 50 min. na 200 °C

Náročnost: **

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 120 g žitné chlebové mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 2 rovné lžičky soli
  • 1 lžíce hrst kmínu
  • 1 hrst slunečnicových semínek
  • 370 ml teplé vody

Postup

Do mísy vysypte obě mouky, přidejte droždí, všechny sypké ingredience: sůl, kmín, semínka, a nakonec přilijte teplou vodu. Vše důkladně propracujte a nechte na teplém místě, přikryté utěrkou, asi hodinu kynout, dokud nezvětší svůj objem.

Větší prkénko poprašte moukou a dejte na něj těsto. Přeložte část levé strany na pravou, horní na dolní, pravou na levou a podobně ještě asi 2x-3x. Pokud je potřeba a těsto lepí, mezi převracením ho jemně poprašte moukou.

Připravte si formu, ve které chcete chléb péct (my zvolily formu na chlebíček), a vyložte ji pečicím papírem. Těstu dejte tvar formy a vložte ho do ní. Znovu nechte kynout, přikryté utěrkou, asi 20 minut.

Troubu předehřejte na 200 °C a dejte do ní kastrol s vodou. Formu s dokynutým těstem dejte do horké trouby. Pečte asi 50-60 minut do zhnědnutí. Upečený chléb vyndejte z trouby a počkejte, až mírně vychladne. Pak ho vyndejte z formy na mřížku a odhánějte všechny mlsné tvory, které přilákala vůně teplého chleba.

Nechte si chutnat

Klára + Lucie

Máte chuť na další pečivo? Vyzkoušejte:
Trhací chléb s česnekem a bylinkami

Pošlete to dál:

2 komentář

  1. Včera jsem pekla zatím nejlepší co jsem dělala Dekuji za recept Zuzana

    1. To máme velkou radost. Lucie a Klára

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...