Jablečný koláč má spoustu variant. Tenhle je šťavnatý a kouzelně voňavý. Jablka jsou všude. V těstu i navrchu, no a ty křupavé oříšky…

Bez řečí a hned na recept

Jablka, ořechy a skořice, to je úžasná kombinace. Výborná podzimně-zimní záležitost.

Tipy pro přípravu

V receptu je několik faktorů, se kterými si můžete pohrát. První z nich jsou jablka. Záleží, jestli máte raději šťavnatější a vlhčí těsto, pak rozdělte jablka na polovinu. Půlku dejte do těsta, polovinu jablek navrch. My nakonec daly dvě třetiny nahoru a třetinu dovnitř. Oříšky můžete namlít, nasekat je nadrobno, ale i obě varianty zkombinovat. Záleží, jak křupavý koláč chcete mít ve výsledku.

Koláč je skvělý s pořádnou porcí zakysané smetany navrchu.

Příprava jablečného koláče se skořicí a ořechy

Doba přípravy: 10 min.

Doba pečení: 40 min. na 180 °C

Náročnost: *

Počet porcí: kulatá forma průměr 20 cm

Ingredience

  • 110 g povoleného másla
  • 110 g třtinového cukru
  • 1 vejce + bílek z jednoho vajíčka
  • 200 g hladké mouky
  • 1 vrchovatější lžička kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 90 ml plnotučného mléka
  • 240 g jablek bez jadřinců
  • velká hrst najemno nasekaných vlašských ořechů (nebo namletých)
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžíce třtinového cukru

Postup

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Máslo nechte povolit. Vyndejte formu a vymastěte ji tukem a vysypte hrubou moukou nebo ji vyložte pečicím papírem. Do mísy dejte máslo, přisypte cukr a šlehejte, dokud směs nezesvětlá. Rozklepněte vejce a přidejte ho ke směsi. Velmi důkladně ho zašlehejte.

Jablka si rozpulte. Dvě třetiny stranou a zbytek nastrouhejte nahrubo. Do menší mísy prosejte mouku, kypřicí prášek, skořici a sůl. Vše pomíchejte. Do mísy s máslem přisypávejte moučnou směs a prolévejte ji mlékem. Nakonec přidejte nastrouhaná jablka. Promíchejte a hotové těsto nalijte do formy. Zbylá jablka nakrájejte na plátky a zapíchejte je do těsta. Vše posypejte vlašskými ořechy a zakápněte troškou javorového sirupu. Navrch poprašte vše třtinovým cukrem.

Dejte do předehřáté trouby a pečte dozlatova. Trvá to asi 40 minut (podle toho, jak vám peče trouba). Upečenost zkontrolujte špejlí. Když vyjde z těsta bez nánosu, může koláč z trouby ven.

Nechte si chutnat

Klára + Lucie

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...