Jablečný koláč má spoustu variant. Tenhle je šťavnatý a kouzelně voňavý. Jablka jsou všude. V těstu i navrchu, no a ty křupavé oříšky…
Jablka, ořechy a skořice, to je úžasná kombinace. Výborná podzimně-zimní záležitost.
Tipy pro přípravu
V receptu je několik faktorů, se kterými si můžete pohrát. První z nich jsou jablka. Záleží, jestli máte raději šťavnatější a vlhčí těsto, pak rozdělte jablka na polovinu. Půlku dejte do těsta, polovinu jablek navrch. My nakonec daly dvě třetiny nahoru a třetinu dovnitř. Oříšky můžete namlít, nasekat je nadrobno, ale i obě varianty zkombinovat. Záleží, jak křupavý koláč chcete mít ve výsledku.
Koláč je skvělý s pořádnou porcí zakysané smetany navrchu.
Příprava jablečného koláče se skořicí a ořechy
Doba přípravy: 10 min.
Doba pečení: 40 min. na 180 °C
Náročnost: *
Počet porcí: kulatá forma průměr 20 cm
Ingredience
- 110 g povoleného másla
- 110 g třtinového cukru
- 1 vejce + bílek z jednoho vajíčka
- 200 g hladké mouky
- 1 vrchovatější lžička kypřicího prášku
- špetka soli
- 1 lžička skořice
- 90 ml plnotučného mléka
- 240 g jablek bez jadřinců
- velká hrst najemno nasekaných vlašských ořechů (nebo namletých)
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžíce třtinového cukru
Postup
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Máslo nechte povolit. Vyndejte formu a vymastěte ji tukem a vysypte hrubou moukou nebo ji vyložte pečicím papírem. Do mísy dejte máslo, přisypte cukr a šlehejte, dokud směs nezesvětlá. Rozklepněte vejce a přidejte ho ke směsi. Velmi důkladně ho zašlehejte.
Jablka si rozpulte. Dvě třetiny stranou a zbytek nastrouhejte nahrubo. Do menší mísy prosejte mouku, kypřicí prášek, skořici a sůl. Vše pomíchejte. Do mísy s máslem přisypávejte moučnou směs a prolévejte ji mlékem. Nakonec přidejte nastrouhaná jablka. Promíchejte a hotové těsto nalijte do formy. Zbylá jablka nakrájejte na plátky a zapíchejte je do těsta. Vše posypejte vlašskými ořechy a zakápněte troškou javorového sirupu. Navrch poprašte vše třtinovým cukrem.
Dejte do předehřáté trouby a pečte dozlatova. Trvá to asi 40 minut (podle toho, jak vám peče trouba). Upečenost zkontrolujte špejlí. Když vyjde z těsta bez nánosu, může koláč z trouby ven.
Nechte si chutnat
Klára + Lucie