Křupavoučké a hezky propečené kuře kyselé po citronu, šťavnaté díky výbornému chřestu a slaďoučké díky hrášku. Mlaskání povoleno.

Bez řečí a hned na recept

Citronu na kuřeti jsem se vyhýbala, už ale nebudu. Ten výsledek kombinace kyselosti se sladkým hráškem, když ho nezapomenete přidat… je opravdu neuvěřitelný. Přidala jsem ho později a ten rozdíl je opravdu znát. O pečené cibuli a česneku snad ani není třeba se příliš rozšiřovat. Zkrátka lahodnost.

Takovéhle recepty jsou ideální. Suroviny nakrájíte, narovnáte do hrnce, polijete olejem, okořeníte, upečete, baštíte… Žádné zdržování.

Tipy pro přípravu

Chřest je úžasná surovina, a když je jeho sezóna vyplatí se si ho pořádně užít. Se zeleným chřestem není žádná práce, jen odlomíme jeho dřevnatý konec. A jak ho správně nakoupit? Zelený chřest je ideální v den sklizně. Když ho kupujete v obchodě, měl by být neohebný. Když se při pokusu o ohnutí nezlomí, není čerstvý. Jednotlivé kusy chřestu by měly při kontaktu mezi sebou vrzat. Jedním z poznávacích znaků čerstvostí je i lesklá zelená barva.

U chřestu záleží, jak ho máte rádi. Když budete chtít svěžejší a jen mírně opečený, bude mu stačit v troubě tak čtvrt hodina. Nechala jsem ho tam trochu déle, skvělý byl ovšem také. Hrášek každopádně stačí v troubě jen ohřát přišli byste o jeho svěžest. Pokud máte rádi pečený česnek a cibuli, můžete množství ještě přidat.

Příprava

Doba přípravy: 15 min.

Doba pečení: 200 °C min. 60 minut

Náročnost: *

Počet porcí: 4

Ingredience

  • 4 kuřecí stehna
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • zhruba 1 vrchovatá lžíce sušeného oregana
  • 4 střední cibule, nakrájené na čtvrtky
  • 8 velkých neloupaných stroužků česneku
  • 1 velký citron, nakrájený na plátky a zbavený pecek
  • 500 g chřestu
  • 200 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • chléb nebo houska

Postup

Troubu předehřejte na 200°C. Do pečící nádoby dejte kuřecí stehna, potřete je olejem, posolte a rovnoměrně posypte oreganem. Cibuli nakrájejte na čtvrtiny nebo větší měsíčky, přidejte k masu, stejně jako neočištěný česnek. Citron omyjte a nakrájejte ho na silnější plátky a rozložte je po stehnech. Promíchejte nebo zakryjte pokličkou a obsah proházejte (s nádobou zatřeste). Dejte přikrytou nádobu do trouby a pečte půl hodiny.

Pak si očistěte chřest (odlomte dřevnaté konce). Pekáč vyndejte z trouby, sundejte pokličku a nasypejte na kuře chřest. Vše polijte výpekem. Vraťte do trouby a pečte dalších 20-25 minut, dokud není kuře propečené, šťáva nevytéká a zelenina změkne. Kuře by pak mělo mít krásnou zlatavou barvu.. Na posledních zhruba 5 minut vyndejte nádobu, posypte kuře hráškem a nechte ho v troubě prohřát.

Kuře skvěle chutná s výbornou houskou nebo chlebem.

Nechte si chutnat

Lucie

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...