Sezóna chřestu nekončí, což je příležitost pro tyto citronové těstoviny, kde chřest hraje významnou roli. Vychutnejte si je.

Bez řečí a hned na recept

Recepty s těstovinami bývají rychlé a není to výjimka ani v tomto případě. Využijeme tu výborný zelený chřest. Pokud patříte mezi jeho milovníky jako já, rozhodně je kombinace: těstoviny – chřest – ořechy – citron – sýr – naprosto lahodná záležitost. No a k tomu karamelizovaná cibulka a česnek.

Tipy pro přípravu

Na tyto těstoviny se hodí ideálně bílý řecký jogurt, můžeme využít ale jiný kvalitní bílý jogurt. Navrch na talíři můžeme dát i bylinky, i když to není vyloženě nutné. V tom případě se hodí petrželka, ale i bazalka. V receptu jsou vlašské ořechy. Lepší je, když je trochu opražíme, budou voňavější. Můžeme je na těstoviny dát nakrájené na menší kousky, ale také namleté.

Příprava citronových těstovin s chřestem

Doba přípravy: 10 min.

Doba vaření: asi 10 min.

Náročnost: *

Počet porcí: pro 1 (v závorce pro 4)

Ingredience

  • 90 (360) g těstovin
  • sůl
  • 1 (2) lžíce másla
  • 3 (12) ks chřestu
  • 1 (3) menší cibule nakrájené na tenké plátky
  • 2 (8) stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
  • 0,5 (2) lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
  • kapka citronové šťávy dle chuti
  • pepř
  • 1,5 (6) lžic bílého jogurtu
  • 1 (4) vrchovaté lžíce nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 1 (4) lžíce najemno nastrouhaného parmazánu

Postup

Hrnec s vodou přivedeme k varu a do vroucí vody nasypeme zvolené těstoviny. Vaříme dle návodu na obalu.

Z chřestu odlomíme dřevnatý konec. Chřest nakrájíme asi na 3-4cm kousky. Cibuli očistíme a nakrájíme na tenčí kolečka. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme cibuli a chřest. Za občasného míchání vaříme do mírného změknutí, trvá to asi minutu. Očistíme česnek a nakrájíme ho na tenké plátky. Omyjeme citron a nastrouháme kůru. Přidáme část citronové kůry a česnek, ochutíme pepřem a solí. Cibule bude mírně zkaramelizovaná a chřest jasně zelený. 

Vlašské ořechy nakrájíme na menší kousky a nasucho je opražíme na suché pánvi. Těstoviny slijeme a vysypeme je do mísy. Přidáme jogurt, zbývající kůru a vše promícháme. Můžeme dochutit solí a pepřem, pokud je potřeba. Výborné je také jídlo mírně dokyselit citronem. Na misku nastrouháme sýr.

Těstoviny dáme na talíř, posypeme ořechy a sýrem.

Nechte si chutnat

Lucie

Jak si ještě vychutnat chřest? Třeba v kombinaci s pečeným kuřetem.

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...