Vůbec se nedivíme tomu, že si prezident Masaryk zamiloval toto výborné cukroví. Loni jsme ho připravovaly poprvé, ale než se člověk vzpamatoval, bylo pryč.

Bez řečí a hned na recept

Ořechové cukroví, které měl tak rád prezident Masaryk, a nakonec po něm získalo i jméno. Letos dvojitá dávka a po narovnání do krabice máme pocit, že je ho nějak málo. Mizí totiž neuvěřitelně rychle. Je úžasně lehké a vzhledem k té lahodnosti se proto vyplatí přichystat ho dostatek. S pečením Masarykova cukroví se vyplatí začít nejpozději druhý adventní víkend.

Princip přípravy je jednoduchý: namočíme ořechy, po jejich navlhnutí smícháme těsto, vytvoříme asi 2 válečky, necháme je odležet, nejlépe přes noc. Druhý den je nakrájíme, rozložíme na plech. Pečeme, obalíme v cukru, neujídáme. Ale je to fuška, opravdu. To neujídání. Samozřejmě.

Tipy pro přípravu

Toto cukroví se připravuje většinou s vlašskými nebo lískovými ořechy. Určitě je nezapomeňte včas – alespoň na hodinu až dvě – namočit, půjdou pak snáz krájet.

Lepší je připravovat kolečka menší, spíše o průměru 2-2,5 cm. Pouze z hlediska, že se jedí lépe, než větší kola. Na funkci kvalitáře to ovšem vliv nemá. Jsou výborná v jakékoliv velikosti.

Příprava Masarykova cukroví

Doba přípravy: namočení ořechů alespoň hodinu – dvě předem, příprava těsta 15 min., těsto odležet nejlépe přes noc

Doba pečení: asi 15 min., 170 °C

Náročnost: *

Ingredience

  • 90 g celých lískových ořechů
  • 60 g cukru moučka
  • 120 g másla
  • 180 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • na obalení moučkový cukr provoněný vanilkou nebo + vanilkový cukr

Postup

Celé lískové ořechy i se slupkou dejte namočit zhruba na dvě hodiny do studené vody. Díky tomu pak půjdou hezky krájet.

Do mísy nasypte moučkový cukr a spolu s máslem ho vyšlehejte do krému. Přidejte žloutek, znovu krátce zašlehejte. Do mísy dejte prosátou hladkou mouku a vypracujte těsto. Do těsta přidejte celé oříšky a zapracujte je.

Vytvořte rovnoměrné válečky s průměrem zhruba 2-2,5 cm. Zabalte je do potravinářské fólie a dejte je do lednice zatuhnout. Nejlépe přes noc.

Druhý den si předehřejte troubu na 170 °C. Připravte si plechy a vyložte je pečicím papírem. Těsně před pečením těsto vyndejte z lednice. Vemte si do ruky velmi ostrý nůž a krájejte těsto na půlcentimetrové plátky. Dávejte je na plech a ten do předehřáté trouby. Pečte do zrůžovění, zhruba 15 minut. Hlídejte si troubu a řiďte se tím, jak peče. Až začnou růžovět, je hotovo. Připravte si do misky moučkový cukr. Ještě teplé cukroví v něm opatrně obalte.

Skladování Masarykova cukroví

Nechte zcela vychladnout, a pak kousky naskládejte do krabice vyložené papírovými ubrousky a pečlivě ji schovejte před zvědavci. Jinak totiž hrozí, že ho budete péct znovu. Cukroví potřebuje změknout, proto papírová krabice, kterou uložte na suché a chladné místo, kde nenasaje pachy.

Užijte si voňavý advent

Klára + Lucie

Máte chuť na další cukroví?

Připravte si kokosová kolečka a třeba také linecké cukroví.

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...