Který druh cukroví jste ochutnali jako první? Možná to byly právě kokosové věnečky. Také u nás patří mezi tradiční kousky.

Bez řečí a hned na recept

Voní vanilkou a kokosem. Vyráběla jsem je v dětství s maminkou, ve vlastní domácnosti nebyl strojek a ve vykrajované podobě to nebylo ono. Dostávali jsme věnečky od babičky. Teď je to na nás.

Kokosové věnečky jsou strojkovým cukrovím. Na masovém strojku s nástavcem se připravují nejlépe a kokosová struktura krásně vynikne. Co je ale na tom všem nejlepší, že se může zapojit celá rodina. Koneckonců je třeba jednou rukou točit klikou a druhou na dlani odchytávat ze strojku lezoucí „hady“ a stáčet je do kolečka. Tahle práce je naprosto skvělá a zábavná. Kdo by nechtěl chytat „hady“ a smotávat věnečky. U nás se zapojil i velmi nečekaný účastník a byla u toho legrace. Navíc tímto způsobem je těsto velmi brzy připravené na plechách.

Kokosové věnečky se povedly skvěle a už během pár následujících dnů byly výborné.

Tipy pro přípravu

V cukru moučka neustále skladujeme vanilku, takže náš vanilkový cukr je vždy po ruce. Když se chystáte péct kokosové cukroví, věnujte pozornost kromě másla také kokosu. Když využijete moučku bez chuti a zápachu, bude takový i výsledek. Zvolily jsme šťavnatý strouhaný kokos a je to znát.

Příprava kokosových věnečků

Doba přípravy: 10 min., odležení alespoň 2 hodiny, lépe přes noc,

Doba pečení: 10 min./plech (celkem zhruba 3), 180 °C

Náročnost: *

Ingredience

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g kokosu
  • 200 g másla
  • 150 g cukr moučka
  • 2 vejce
  • cukr moučka na obalování + případně vanilkový cukr

Postup

Odvažte si do mísy mouku, cukr, kokos, pokrájené máslo a vejce. Vypracujte těsto, a nechte pár hodin odležet v lednici, ideálně přes noc.

V den pečení si troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si pekáč vyložený pečicím papírem. Nástavec mlýnku na maso nastavte na hvězdičku a vytlačujte „hady“, které vytvarujte na dlani do kolečka, a pak je položte na plech. Počítejte s tím, že se pečením trošičku zvětší. Proto je dávejte kousek od sebe.

Pečte v předehřáté troubě, dokud nebudou věnečky narůžovělé. Zatím si připravte cukr moučku na obalování a přidejte do ní vanilkový cukr. Upečená kolečka obalujte v cukru, nechte vystydnout. Pak uložte do papírové krabice vystlané pečicím papírem a dejte do chladu a temna.

Krásný advent a nechte si chutnat

Klára + Lucie

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...