Květáková polévka je jemná, krásně prohřeje a teď v chladném počasí příjemně pohladí. Připravte si ji z pečeného květáku.

Bez řečí a hned na recept

Dobrých polévek nikdy není dost. Pokud máte rádi krémové, což u nás nejede, rozmixujte polévku celou. Chroupání je pro nás zkrátka nade vše. A když květák navíc upečete… Co si budeme povídat, je to prostě dobrota.

Tipy pro přípravu

Květákovou polévku jsme připravovaly z vody, ale co si budeme říkat, vývar by byl super. Tuto polévku můžete přichystat tak, že květák nasekáte a uvaříte. Druhou možností je upečení růžiček květáku v troubě. Tím totiž získá výbornou oříškovou chuť.

Příprava květákové polévky

Doba přípravy: 20 min.

Doba vaření: 15 min. + 20 min. pečení květáku

Náročnost: *

Počet porcí: 4

Ingredience

  • střední květák (natrhaný na růžičky)
  • 1 velká moučná brambora (nakrájená na kostičky)
  • 1 velká cibule (oloupaná a nakrájená na kostičky)
  • 1 bobkový list
  • muškátový oříšek
  • 1 l vody / zeleninového vývaru
  • máslo
  • pepř
  • 100 ml smetany (nebo plnotučné mléko) volitelné
  • petrželka
  • sůl

Postup

Rozpalte troubu na 180 °C. Z květáku odstraňte vnější listy a rozeberte ho na růžičky. Hlavní košťál a drobné košťálky nakrájejte na kousky. Květák omyjte ve studené vodě a nechte dobře okapat. Vemte si pekáč a vyložte ho pečicím papírem nasypte na něj květák. Rovnoměrně ho rozložte, a pak pekáč vložte do předehřáté trouby. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.

V hrnci rozehřejte plátek másla a orestujte na něm cibulku dozlatova. Zalijte ji vodou nebo vývarem, přidejte bobkový list, přiveďte k varu a polévku osolte. Oloupejte bramboru, nakrájejte ji na menší kostičky a přidejte do hrnce. Menší polovinu upečeného květáku nakrájejte na malé kousíčky, pokud se nerozpadne sám. Zbylou část květáku umixujte spolu se dvěma hrnky vývaru/vody a nalijte do hrnce se zbytkem polévky. Nakonec můžete přidat smetanu nebo mléko, pepř a muškátový oříšek. Zamíchejte a provařte. Přidejte zbytek květáku a nechte ho ohřát. Dosolte a promíchejte. Na talíři ozdobte petrželkou a můžete trochu sypnout i mletou papriku pro barevný efekt.

Nechte si chutnat

Klára + Lucie

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...