Babiččina bramboračka je další kouzelnou vzpomínkou na dětství. A teď když je v lese ta spousta hub, musí se toho využít. Výborná je ovšem i ze sušených.

Bez řečí a hned na recept

Bramboračka patří v Podkrkonoší mezi tradiční jídlo. U nás se vždy připravovala poměrně často. Člověk má spoustu vzpomínek na kouřící se talíř voňavé polévky z hub, které jsme nasbírali, nebo babička vytáhla ze spíže sklenici sušených.

Tipy pro přípravu

Jejím základem jsou výborné houby. Nemusí se jednat pouze o hříbky. Ideální je naopak směs hub, která bude v polévce vynikající. Proto jsou ideální čerstvě nasbírané houby, případně předvařené a zamražené, někdy také využíváme zavařované (pouze uvařené houby se solí a pepřem). Předvařené houby už není pak třeba tak dlouho vařit. Výhodou čerstvých nebo předvařených je to, že mohou obsahovat pevné i kluzké kousky. Ty kluzké se nesuší, ale v polévce chutnají výborně.

Část brambor většinou dáváme vařit s houbami, aby se rozvařily a nepřidáváme mouku. Polévce samozřejmě prospěje hovězí vývar. Pokud ji chcete mít luxusní, tak na něj nezapomeňte.

Příprava bramboračky

Doba přípravy: 15 min. + případně půl hodiny namáčení hub

Doba vaření: 35 min.

Náročnost: *

Počet porcí: 4

Ingredience

  • hrnek vývaru
  • 1 větší cibule
  • 2 velké brambory
  • lžíce másla
  • hrnek pokrájených hub / 3/4 hrnku sušených hub
  • malá mrkev
  • 1/2 malé petržele
  • 1/2 malého celeru
  • 2 velké stroužky česneku
  • pepř a sůl
  • majoránka
  • případně listy celeru

Postup

Pokud máte čerstvé houby, tak je dobře očistěte a pokrájejte na kostky. Hrnek sušených hub namočte spolu se solí a kmínem do půl litru horké vody. Dejte jim zhruba půl hodiny, aby se vzpamatovaly. Pak je vařte zhruba 20 minut.

V hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm najemno nakrájenou cibulku dozlatova. Přidejte na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu a mírně ji osmahněte. Přilijte uvařené houby i s vodou, ve které jsou uvařené. Pokud máte hrnek vývaru, využijte ho, jinak přidejte bobkový list, pepř, brambory nakrájené na kostky a jeden prolisovaný česnek. Případně dořeďte vodou. Zamíchejte a vařte, až bude zelenina měkká. Dochuťte pepřem, solí a jedním velkým prolisovaným česnekem. Promíchejte a přidejte promnutou majoránku a na kousky nasekané listy celeru. Sporák vypněte.

Nechte si chutnat

Klára + Lucie

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...