Babiččina bramboračka je další kouzelnou vzpomínkou na dětství. A teď když je v lese ta spousta hub, musí se toho využít. Výborná je ovšem i ze sušených.
Bramboračka patří v Podkrkonoší mezi tradiční jídlo. U nás se vždy připravovala poměrně často. Člověk má spoustu vzpomínek na kouřící se talíř voňavé polévky z hub, které jsme nasbírali, nebo babička vytáhla ze spíže sklenici sušených.
Tipy pro přípravu
Jejím základem jsou výborné houby. Nemusí se jednat pouze o hříbky. Ideální je naopak směs hub, která bude v polévce vynikající. Proto jsou ideální čerstvě nasbírané houby, případně předvařené a zamražené, někdy také využíváme zavařované (pouze uvařené houby se solí a pepřem). Předvařené houby už není pak třeba tak dlouho vařit. Výhodou čerstvých nebo předvařených je to, že mohou obsahovat pevné i kluzké kousky. Ty kluzké se nesuší, ale v polévce chutnají výborně.
Část brambor většinou dáváme vařit s houbami, aby se rozvařily a nepřidáváme mouku. Polévce samozřejmě prospěje hovězí vývar. Pokud ji chcete mít luxusní, tak na něj nezapomeňte.
Příprava bramboračky
Doba přípravy: 15 min. + případně půl hodiny namáčení hub
Doba vaření: 35 min.
Náročnost: *
Počet porcí: 4
Ingredience
- hrnek vývaru
- 1 větší cibule
- 2 velké brambory
- lžíce másla
- hrnek pokrájených hub / 3/4 hrnku sušených hub
- malá mrkev
- 1/2 malé petržele
- 1/2 malého celeru
- 2 velké stroužky česneku
- pepř a sůl
- majoránka
- případně listy celeru
Postup
Pokud máte čerstvé houby, tak je dobře očistěte a pokrájejte na kostky. Hrnek sušených hub namočte spolu se solí a kmínem do půl litru horké vody. Dejte jim zhruba půl hodiny, aby se vzpamatovaly. Pak je vařte zhruba 20 minut.
V hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm najemno nakrájenou cibulku dozlatova. Přidejte na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu a mírně ji osmahněte. Přilijte uvařené houby i s vodou, ve které jsou uvařené. Pokud máte hrnek vývaru, využijte ho, jinak přidejte bobkový list, pepř, brambory nakrájené na kostky a jeden prolisovaný česnek. Případně dořeďte vodou. Zamíchejte a vařte, až bude zelenina měkká. Dochuťte pepřem, solí a jedním velkým prolisovaným česnekem. Promíchejte a přidejte promnutou majoránku a na kousky nasekané listy celeru. Sporák vypněte.
Nechte si chutnat
Klára + Lucie