Citronovo-kokosový muffin. Co dodat. Opět citron… Muffin je skvělý, osvěžující, a pokud do nich použijete šťavnatý strouhaný kokos, bude výsledek o stupeň lepší.

Bez řečí a hned na recept

Jestli je tady někdo na estetiku, tak Lucie to určitě není, pak by muffiny nedopadly tak, jak dopadly. Potom, co se dotyčná měla možnost stydět a nevyužila toho, pojďme k důležitějším věcem. Vyzkoušely jsme muffiny od Bake-eat-repeat a přitom udělaly nějaké ty změny.

Tipy pro přípravu

Pokud chcete lepší propojení cukru a a citronové kůry, vemte si na to mixer. Směs bude voňavější. Více kokosovou chuť docílíte tím, že přidáte kokosový olej místo řepkového nebo slunečnicového. Důležitý je také výběr kokosu. Když zvolíte kokosovou moučku, nebude muffin tak výrazný, jako v případě, když použijete šťavnatý strouhaný kokos.

Příprava citrónovo-kokosových muffinů

Doba přípravy: 15 min.

Doba pečení: 20 min., 220 °C

Náročnost: *

Počet porcí: 12 velkých muffinů

Ingredience

  • kůra ze dvou citronů
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1/2 hrnku cukru krystal (nebo třtinového cukru)
  • 1/2 hrnku strouhaného kokosu
  • 2 1/2 hrnků hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 velká vejce
  • 4 lžíce rozpuštěného a vychladlého másla
  • 4 lžíce másla/kokosového oleje
  • 1 hrnek mléka
  • hrubý cukr a strouhaný kokos (volitelně, na posypání vrchů)

Postup

Předehřejte troubu na 220 °C. Formu na 12 muffinů vystříkejte sprejem nebo vyložte papírovými košíčky. Nejprve umíchejte nastrouhanou kůru z citronu a cukr, dokud se dobře nespojí, v kuchyňském robotu to půjde mnohem snáz. Cukr pak bude lehce žlutý a voňavý.
Přidejte vejce, máslo, olej, mléko, citronovou šťávu a dobře promíchejte.
Ve velké míse prošlehejte kokos, mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Do směsi nalijte mokré ingredience a míchejte, dokud se vše nespojí.

Pak naplňte rovnoměrně všechny košíčky těsně pod okraj. Vršky posypte hrubým cukrem a případně strouhaným kokosem. Pečte 5 minut. Snižte teplotu trouby na 175 °C a pečte dál zhruba 14–17 minut, dokud párátko vložené do středu muffinu nevyjde čisté.
Nechte muffiny vychladnout ve formě zhruba necelých 10 minut, pak je dejte na mřížku, aby úplně vychladly.

Nechte si chutnat

Klára + Lucie

PS. Nenechte se mást počtem muffinů na fotografii. Byly málo naplněné. Výše uvedené dámy plní vždy formičky méně, než by bylo vhodné. Pokud chcete vyzkoušet pouze kokosové muffiny v kombinaci s jogurtem, směle touto cestou.

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...