Svařené víno patří k adventu, Vánocům, ale také celému zimnímu období. Tento svařáček si vychutnávám letošní sezónu. Provoňte si kuchyni a vytvořte si pohodovou atmosféru.

Bez řečí a hned na recept

Obvykle jsem víno nepila, výjimkou byla pouze občasná sklenička svařeného vína. Voňavé kořeněné pití je tak nějak magické a symbol chladných dnů. Nedávno jsem ale začala experimentovat, a kromě obvyklé skořice a hřebíčku, jsem sáhla i po citrusech. Horký nápoj hned získal jiný náboj a od té doby patří mezi mé favority.

Tipy pro přípravu

Svařené víno se připravuje z voňavého koření, jako je hřebíček, skořice, badyán, ale i třeba vanilka a nové koření.  Většina tohoto koření má prohřívací vliv, takže na chladné dny zcela ideální. Na vínu je třeba nešetřit a levné krabicové je nejlepší hned zapomenout. Tento nápoj připravuji z červeného vína, ale svařák si můžete připravit i z vína bílého. Z červených vín můžete zvolit merlot, nebo třeba rulandské modré.

Příprava svařeného vína

Doba přípravy: 5 min.

Doba vaření: 30 min.

Náročnost: *

Počet porcí: 1

Ingredience

  • 100 ml vody
  • 1,5-2 lžičky třtinového cukru
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 celá skořice
  • 4 ks hřebíčku
  • 250 ml červeného vína
  • 1/4 pomeranče
  • 1/4 citrónu

Postup

V hrnci se silným dnem nechte rozpustit třtinový cukr, vzniklý karamel nesmí být příliš hnědý. Citron a pomeranč rozkrojte na čtvrtky a příslušnou čtvrtku ještě rozkrojte ostrým nožem na měsíčky.

Pak karamel zalijte vodou a přidejte badyán, skořici a hřebíček, a také kousky pomeranče a citronu. Vařte zhruba 20 minut na mírném plameni a občas promíchněte.

Na závěr přilijte víno, ale nenechte ho vařit, plotnu můžete vypnout a nechat horký nápoj dojít. Svařené víno by totiž vůbec nemělo projít varem. Ideálně ho zahřívejte okolo 80 °C, jinak vám vyprchá alkohol.

Udělejte si pohodu a užijte si krásný zbytek roku

Lucie

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...