Že rýžový nákyp není právě zimní jídlo? Možná. Když ale sáhnete po stále ještě voňavém ovoci z mrazáku, použijete kulatou rýži, ten správný počet vajíček a voňavou skořici, krásně si připomenete léto. A nám v tom pomohly jahody ze zahrádky.

Bez řečí a hned na recept

Totiž z mrazáku, ale původně ze záhonku. Každopádně voněly létem a v dezertu byly naprosto úžasné. Většinou se do rýžového nákypu používají jablka, švestky, nebo třeba meruňky. Když ale mrazák vydal tento poklad, nemohly jsme jinak.

Co se týká množství, vznikly čtyři porce. Ale je dost dobře možné, že když se do rýžového nákypu pustíte, na pozdě příchozí, toho moc nezbude…

Příprava rýžového nákypu

Doba přípravy: 30 min.

Doba vaření: 15 min. + 30 min. chladnutí + pečení 50 minut na 170°C

Náročnost: *

Počet porcí: 4, kastrol průměr 21 cm

Ingredience

  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • 500 ml mléka
  • sůl
  • 60 g másla
  • 3 žloutky + 3 bílky
  • 25 g cukru moučka ke žloutkům, 20 g cukru moučka do sněhu
  • ½ lžičky skořice
  • zhruba 12 velkých jahod nebo jiného ovoce

Postup

Hrnek rýže nasypte do cedníku a propláchněte ji studenou vodou. Do většího hrnku nalijte litr vroucí vody, osolte ji a nasypte do ní rýži. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. V jiném kastrolu ohřejte mléko. Rýži slijte, a zalijte ji horkým mlékem. Osolte ji, a přiveďte k varu. Vařte přikryté pokličkou na mírném plameni a občas míchejte. Rýže změkne, mléko se vsákne. Trvá to asi 10 minut. Pak do horké kaše vmíchejte tři čtvrtiny másla, a nechte ji zchladnout.

Troubu předehřejte na 170 °C. Oddělte bílek od žloutku, a cukr rozdělte na dvě poloviny. V misce našlehejte žloutky a první polovinu cukru, dokud nevznikne hustá světlá pěna.

V další misce ušlehejte sníh z bílků, a postupně do něj zašlehejte zbývající cukr. Šlehejte, dokud nevznikne tuhý sníh, kdy se tvoří špičky.

Ve velké míse opatrně smíchejte vychladlou rýžovou kaši a našlehané žloutky, přidejte skořici, a nakonec vmíchejte sníh. Asi čtvrtinu sněhu nechte na horní vrstvu.

Kastrol o průměru 21 cm vymažte máslem, a přesuňte do do něj směs. Vemte si ovoce, v našem případě to byly jahody, které jsme rozřízly na polovinu, až třetinu a zapíchly do rýžové směsi. Navrch navrstvěte zbytek sněhu. Kastrol dejte do trouby, a nechte péct zhruba 50 minut, dokud sníh nezezlátne.

Na talíři můžete polít třeba troškou javorového sirupu.

Nechte si chutnat

Klára + Lucie

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...