Když to v tomto předvánočním období zavoní houbami, můžete se těšit třeba na hubník. Výborné jídlo, které nejčastěji chystáme na Štědrý den k polednímu obědu. Takhle ho už roky připravujeme u nás. Chutná skvěle teplý i studený.

Bez řečí a hned na recept

Na Štědrý den se u nás jede podle jízdního řádu. Fakt. Pobavily jsme vás? To je taky fajn 🙂 Je už roky napsaný propiskou na ožužlaném papíru, který pamatuje všechnu tu přípravu, o čemž při pohledu na něj není žádných pochyb. Průběh Štědrého dne je tak mnohem snazší a klidnější. Můžete vypnout mozek a řídit se napsanými instrukcemi. Přiznejte se, nemáte toho v tento den tak trochu „plné kecky“?

Jednou z položek v tomto jízdním řádu je právě hubník. Ačkoliv ho připravujeme vždy podle stejných pravidel, pokaždé je spojen se pošťuchováním, jestli má být vysoký a šťavnatý, nebo nízký a křupavý. Vyhrává vyšší a křupavější podoba, dy si na své přijdou všichni. Základem našeho hubníku jsou houby a rohlíky. Vměstnají se tam i vajíčka, mouka krupice, sůl, česnek, i pepř.

Hubník skvěle chutná první den, ale ani v ty další není špatný. Rády si ho dáváme třeba i studený v průběhu následujících dnů.

Tipy pro přípravu

Tentokrát pro vás máme varianty na plech a dovolujeme si tu odložit naši nejobvyklejší dávku – pekáček. Pro tři nám stačí právě pekáček a ještě zbude alespoň na jednou. Záleží ale samozřejmě na velikosti porcí.

Příprava

Doba přípravy: namočení hub alespoň hodina, 35 min. příprava, 45 min. odležení

Doba pečení: 170 °C, 45 min.

Náročnost: *

Počet porcí: hluboký plech 39,5 x 33,5 cm / pekáček 26 x 16 cm

Ingredience

  • 13 rohlíků / 8 rohlíků
  • 400 g hub / hrnek suchých hub
  • 3 vejce / 2 vejce
  • 350 ml mléka / 250 ml mléka
  • 4-8 stroužků česneku / 3-5 stroužků česneku (podle chuti)
  • mletý černý pepř / velká špetka mletého pepře
  • sůl dle chuti
  • 2 lžíce tuku (máslo/sádlo) / 1 lžíce tuku + tuk na vymazání

Postup

Sušené houby přes noc namočte do hrnku s vodou nebo použijte urychlení (namočení hodinu – dvě předem do horké vody). Změklé houby nechte asi 25 vařit, a pak dejte z plotny pryč, aby vychladly.

Když se budou houby vařit, dejte bobtnat mouku krupici v mléku. Pak se pusťte do nakrájení rohlíků. Dělejte z nich kolečka, která rozpulte. Nasypte je do velké mísy.

Česnek prolisujte a přidejte k namáčené mouce, opepřete ji, osolte a do hrníčku si připravte vajíčka. Nalijte je k namočené mouce a dobře vše promíchejte. V kastrolku si rozehřejte máslo nebo sádlo.

Po půlhodině bobtnání krupicovou směs přilijte k rohlíkům, přidejte vystydlé houby a rozehřáté máslo/sádlo. Vše dobře promíchejte. Někdy přilíváme i trochu vývaru z hub. Uvidíte výslednou konzistenci směsi. Rohlíky by měly být vlhké, ale neměla by z toho být čvachtanice. Pokud vývar z hub zbude, použijte ho třeba do nějaké zeleninové polévky. Rohlíkovo-houbovou směs nechte namáčet třičtvrtě hodiny až hodinu. Vše se hezky propojí a bude vypadat vlhčí.

Troubu předehřejte na 170 °C. Připravte si pečicí nádobu. Na pekáč dejte sádlo a pomažte s ním dno. Po odležení poputuje směs do pekáče. Rovnoměrně ji uhlaďte a vložte pekáč do předehřáté trouby. Pečte zhruba 45 minut. Sledujte, jak moc je upečená horní vrstva. Někdo má rád pořádnou kůrčičku, ti co mají problémy se zuby ocení šťavnatější podobu. Ke konci pečení zkontrolujte, případně zkuste kus odkrojit a uvidíte, jak vám bude vyhovat výsledná konzistence.

Nechte si chutnat

Klára + Lucie

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...