Ať už jsou namáčené v čokoládě, nebo ne, je to u nás doma naprosto jedno. Tato ořechovo-ovocná dobrota je taková bašta, že často mizí dřív, než stačí vychladnout.
Kdysi je dělávala babička a my jen mlaskaly. Jenže podle kterého receptu, bylo záhadou. Zkoušely jsme různé kombinace a letos marokánky konečně doladily.
Tipy pro přípravu marokánek
A na co si dát pozor? Důležité je, aby se směs nespálila a zároveň, aby se propekla. Kousky děláme z hromádek, které zploštíme, aby byly tenčí. Raději je pečeme spíše pozvolna.
Ačkoliv se obvykle doporučuje pečení marokánek na 200 °C, místo obvyklých 180 °C u horkovzdušné trouby je pečeme mírněji, na 160 ° C. Zkrátka je vhodné se řídit tím, jak naše trouba peče. Kousky je pak třeba sledovat, abychom je nespálili, protože mohou být hnědé, tedy kakramelové, ale ke zčernání už je pak jen krůček. A to by byla škoda.
Příprava

Doba přípravy: min.

Doba pečení: 10—15 minut, 160—180 °C horkovzdušná trouba

Náročnost: **

Ingredience
- 170 g ořechů (vlašské, lískové, mandle, případně nesolené arašídy)
- 250 ml smetany ke šlehání
- 90 g třtinového cukru
- 1 lžíce medu
- 30 g másla
- 40 g hladké mouky
- 180 g kandovaného ovoce (hodí se i sušené ovoce)
- Na namáčení: čokoládová poleva
Postup
Mandle spařte a oloupejte je, pak je pokrájejte, stejně jako zbylé druhy ořechů. Troubu předehřejte na 160—180 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
Do hrnce nalijte téměř všechnu smetanu, přisypte cukr a nechte ho na mírném plameni rozpustit. Přidejte med, máslo a dobře prohřejte.
Zbylou část smetany dobře promíchejte s moukou a vzniklou kašičku vlijte do teplé směsi. Míchejte a vařte, a pak přidejte ořechy a ovoce.
Vemte si dvě lžičky. Jednou nabírejte a druhou sundávejte hmotu na pečicí papír a mírně hromádku zploštěte. Mezi jednotlivými marokánkami dělejte trochu místa. Hotový plech dejte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 10—15 minut.
Hotová marokánka se pozná podle toho, že ořechy ztmavnou, stejně tak jako okraje kousků. Marokánka bude mírně nazlátlá. Pak plech vyndáme a kousky necháme vystydnout.
Vychladlé marokánky můžeme zespodu namáčet do čokoládové polevy.
Nechte si chutnat
Lucie a Klára

