Italská kuchyně je krásná svou jednoduchostí. Na tento recept potřebujete jen pár surovin a pokud si odmyslíme vypocení baklažánu, máte jídlo hotové během chvilky.

Bez řečí a hned na recept

Za teplých dnů člověk často nemá náladu se vařit s komplikovanými jídly a chce jíst pokrmy jednoduché a samozřejmě vynikající. A právě takové jsou varianty melanzane a funghetto aneb liliek jako houby, což je tradiční recept z italské oblasti Kampánie. Můžete si ho vychutnat jako přílohu, ale také doma jako rychlý a jednoduchý oběd s domácím chlebem, třeba focacciou.
V Itálii připravují různé verze, nejtradičněji je to ale právě s lilky, česnekem, olivovým olejem a bazalkou. V receptu jsou rajčata a mohou být v různých podobách – čerstvá, ale i kvalitní konzervovaná rajčata.

Tipy pro přípravu

Aby lilek nebyl hořký, je třeba ho nechat vypotit, tedy posolit a nechat vykapat, alespoň po dobu půl hodiny.

Příprava

Doba přípravy: 10 min.

Doba vaření: 20 min.

Náročnost: *

Počet porcí: 3-4

Ingredience

  • baklažán
  • 1 konzerva krájených rajčat (nebo 500 g rajčat čerstvých)
  • 2 velké stroužky česneku
  • hrst lístků bazalky
  • pepř a sůl dle chuti
  • na restování řepkový olej
  • olivový olej

Postup

Pro přípravu lilků ve stylu hub nejdřív omyjte lilek, rozkrájejte asi na 2cm kola, a pak na kostky. Postupně je dávejte do cedníku, pod kterým bude miska, a prosolte každou vrstvu. Nechte je vypotit alespoň půl hodiny.

Po vypocení lilky propláchněte vodou a nechte vykapat. Na pánev nalijte vrstvičku oleje, stroužky česneku nakrájejte na plátky. Olej rozehřejte, dejte do něj provonět česnek a po chvilce přidejte lilky. Restujte je, a nechte zezlátnout.

  • Pokud se rozhodnete využít čerstvých rajčat, tak je nakrájejte na kostky podobně velké jako lilek a na lžíci oleje je restujte, trvá to asi 10-15 minut. Pak je přidejte k hotovým lilkům.

Pokud použijete konzervovaná rajčata, přidejte je v tento moment, ochuťte solí a pepřem. Až bude vše doladěné, můžete podávat a na talíři jídlo ozdobte porcí bazalky.

Nechte si chutnat

Lucie

Tip: My k tomuto jídlu měli pečené brambory ochucené směsí česneku, soli a sladké papriky.

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...