Milujete citron? Tak to jste u nás na správné adrese, protože na těchto stránkách bude receptů s citronem spousta. Jedním z nich je právě tento jemňounký citronový koláč s mascarpone.

Bez řečí a hned na recept

Dezert je lehoučký s jemně citrónovou chutí. Rozplývá se na jazyku. Přijde vhod, když hledáte něco, co vyvolá blaho v ústech.

Tipy pro přípravu

Koláč je sladší a kdybyste chtěli ubrat cukr, tak zase přijdete o křupavou vrstvičku navrchu. A to by byla docela škoda. Koláč je lepší péct spíš opatrně a déle.

Příprava citronového koláče s mascarpone

Doba přípravy: 10 min.

Doba pečení: 25-30 min., 170°C

Náročnost: *

Počet porcí: forma 20 x 20 cm

Ingredience

  • 115 g povoleného másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 vejce, lehce rozšlehané
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 225 g sýra mascarpone
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 130 g polohrubé mouky
  • 1/8 lžičky jedlé sody
  • špetka soli

Postup

Předehřejte troubu na 170 °C. Formu o rozměrech 20 cm x 20 cm vytřete máslem a vysypte hrubou moukou. V míse ušlehejte rozpuštěné máslo s cukrem, přidejte vejce a vanilkový extrakt a prošlehejte. Přidejte citronovou šťávu, kůru a sýr mascarpone a důkladně promíchejte. Přidejte mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl, vše promíchejte. Nalijte do formy a rovnoměrně rozetřete. Dejte do vyhřáté trouby.

Pečte 25–30 minut, nebo dokud nevyjde párátko čisté. Nechte vychladnout na mřížce. Nakrájejte na čtverečky a podávejte samotné, se šlehačkou, se zakysanou smetanou, nebo třeba s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Nechte si chutnat

Klára + Lucie

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...