Je podzim a jablek je letos spousta. Snadno dostupné a oblíbené ovoce tak u nás na stole boduje v hlavní roli v téměř všech dezertech posledního období. Dnešní jablečný koláč je výborný, svěží a šťavnatý.

Bez řečí a hned na recept

Jablka u nás mizí ve velkém. Sice to jsou většinou záviny, jablka jen tak na kousání, ale nechybí ani nejrůznější varianty koláčů. A když potřebujete spotřebovat tvaroh, je jablečný koláč s tvarohem ideální volbou. Tvaroh a jablka mu dodávají šťavnatost, která je ještě podpořená rozinkami.

Tipy pro přípravu

Která jablka se hodí do jablečného koláče s tvarohem? Ideální jsou nakyslejší jablka. Pokud jsou moučnější, je třeba je více dochucovat. Kyselá jablka skvěle kontrastují s tvarohovou směsí a těstem.

Příprava jablečného koláče s tvarohem

Doba přípravy: 20 min.

Doba pečení: 15 + 55 min., 180 °C

Náročnost: *

Počet porcí: vyšší kulatá forma průměr 22 cm

Ingredience

Těsto

  • 130 g másla
  • 130 g cukru
  • 2 velká vejce
  • lžička vanilkové esence
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Náplň

  • 150 g másla
  • 150 g cukru
  • lžička vanilkové esence
  • 2 žloutky
  • sníh ze 2 bílků
  • hrst rozinek

Jablková vrstva

  • 500 g nastrouhaných jablek
  • skořice na posyp navrch

Postup na přípravu jablečného koláče s tvarohem

Předehřejte si troubu na 180 °C. V míse ušlehejte na těsto cukr s máslem, vejci, špetkou soli do nadýchané hmoty a kápněte vanilkovou esenci, promíchejte. Vemte si sítko a postupně prosívejte mouku s práškem do pečiva ke směsi a vše dobře promíchejte.

Dortovou formu vystříkejte olejovým sprejem nebo vytřete máslem. Do něj rovnoměrně naneste těsto. Dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba čtvrt hodiny.

Mezitím připravte tvarohovou vrstvu tak, že smícháte tvarohy, vanilkovou esenci, povolené máslo a dva žloutky do krému. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do tvarohové směsi. Nasypte rozinky do tvarohu a promíchněte.

Nakonec omyjte a nastrouhejte jablka na velké slzy a můžete je mírně pokapat citronovou šťávou, aby nezhnědla.

Vyndejte z trouby předpečený korpus, rovnoměrně na něj naskládejte polovinu jablek, na ně navrstvěte tvarohovou směsí a navrch zase posypte koláč zbytkem nastrouhaných jablek. Troubu snižte zhruba na 165 °C a pečte jablkový koláč asi hodinu dozlatova. Hotový koláč s nazlátlými jablky vyndejte z trouby a posypte ho skořicí. Nechte vychladnout.

Nechte si chutnat

Klára + Lucie

PS. Zajímavou variantou je také tento koláč ve formě muffinů.

Pošlete to dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Mohlo by se vám také líbit...